Parta z Vikartoviec vás oslovila najviac. Maliarka Sarah I. Avni si obraz vysnívala

Do 21. októbra si v Tatranskej galérii môžete pozrieť výstavu Party v 21. storočí. S autormi projektu sme sa rozprávali o seriáli Krojované nevesty nášho regiónu v Podtatranských novinách.

Vernisáž výstavy Party v 21. storočí. Zľava: fotograf Ľubomír Sabo, etnografka Katarína Chabrečeková, riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková, fotografka Zuzana Senášiová, maliarka Sarah I. Avni. Snímka: rov

Originálne obrazy z kolekcie Party v 21. storočí pricestovali aj pod Tatry, od 24. septembra ich môžete obdivovať v Tatranskej galérii v Poprade. Gro výstavy tvoria obrazy mladých neviest z oblastí Spiša a Šariša, teda tie, ktoré sme vám predstavili aj v seriáli Podtatranských novín Krojované nevesty nášho regiónu.

Uviedli dve novinky

Počas vernisáže autori projektu odhalili aj dva nové obrazy – Liptovské Sliače a Šambron. „Šambron nám priniesol mladý chalan Kristián Kormoš, ktorý sa venuje aj čepčeniu neviest. Parta je atypická tým, že je rôznofarebná. Sú tam doslova krikľavé neónové farby. Pýtali sme sa, či parta takto vyzerala aj pred sto rokmi a on nám odpovedal, že áno. Otcovia neviest nakupovali stuhy v Amerike, donášali ich alebo posielali balíky na Slovensko. Aj preto sme partu zahrnuli do kolekcie, je úplne odlišná,“ vraví etnografka projektu Party v 21. storočí Katarína Chabrečeková.

Za vrchol považujem Šambron, ten je výtvarne urobený naozaj skvele.

 

Anna Ondrušeková
riaditeľka Tatranskej galérie

Práve obraz party zo Šambrona ocenila aj riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková. „Teším sa z výberu, ktorý tu autori dali, pretože voči niektorým mám trošku výtvarné výhrady. Videla som ich prvé veci a myslím si, že celý projekt sa zlepšuje a zdokonaľuje, čo sa týka fotenia, dotvárania pozadia aj facepaintingu. Za vrchol považujem Šambron, ten je výtvarne urobený naozaj skvele,“ povedala pre Podtatranské noviny Anna Ondrušeková. Výstavu v galérii venovali autori Party v 21. storočí Zuzane Balážovej, ktorá náhle zomrela pred tromi týždňami. Bola pri začiatkoch tvorby kolekcie a vďaka nej zdokumentovali aj partu z obce Príbovce v regióne Hont.

V Tatranskej galérii uviedli obraz nevesty zo Šambrona. Snímka: rov

Čitatelia rozhodli

Ktorá parta najviac zaujala vás, čitateľov tlačenej verzie Podtatranských novín, nevieme zistiť.  Podľa štatistík na našej internetovej stránke však dokážeme vyhodnotiť, ktorá parta bola najčítanejšia. Do dňa pred vernisážou v Tatranskej galérii, teda 25. septembra, si najviac ľudí kliklo na článok o parte z Vikartoviec – 5 117.

PARTY – Gerlachov – Vikartovce – Lendak – Letanovce – Liptovská Teplička – Blažov – Šumiac – Vyšené Ružbachy – PARTY

Na druhom mieste skončila Liptovská Teplička s 4 839 klikmi a tretie miesto si delia Lendak a Blažov s 4 653 klikmi. Vyšné Ružbachy si prečítalo 4 343 čitateľov, Šumiac 3 717, Letanovce 1 887 a na Gerlachov si kliklo 1 243 ľudí. „Som prekvapená, že Vikartovce sú na prvom mieste. Asi zaujala modelka a jej orieškové oči, ktoré sme ani neupravovali, sú „made in príroda,“ vraví Katarína Chabrečeková.

Vikartovce si vysnívala

O najčítanejšom obraze z letného seriálu Krojované nevesty nášho regiónu sme sa rozprávali s maliarkou projektu Sarah I. Avni. Okrem party a kroja je pre ňu dôležitý aj pohľad modelky. Veronika Ferancová sa pozerá priamo na diváka a Sarah I. Avni mala pocit, že jej pohľad treba umocniť a centralizovať. „Zjavilo sa mi to v sne, bolo to celé zlaté a poza modelku išli svetelné lúče vo farbách, ktoré sú aj vo finále. Pôsobí trochu ako svätá, má okolo seba žiaru, energiu a som veľmi rada, že to ľudia cítia. Vikartovce vznikli v podstate v mojom sne,“ hovorí Sarah I. Avni.

Fotografie z každej obce sú vytlačené na plátno v troch formátoch. Fotografia je identická, ručná maľba sa však môže v jednotlivých formátoch líšiť, napríklad, keď medzičasom autori získali nové vzory, ako to bolo pri Blažove. Postup si vyžaduje veľkú dávku koncentrácie. „Fotografia obsahuje informačné prvky o folklóre, preto maľujem presne okolo nej, aby som nezasahovala do party a do kroja a aby som nezakryla niečo podstatné. Poňala som to dosť konzervatívne a ušila som si na seba búdu. Ale je to veľmi krásna práca a veľmi ma to baví,“ vysvetľuje pre Podtatranské noviny Sarah I. Avni.

Sarah I. Avni maľuje presne okolo fotografie, ručná maľba sa v každom z troch veľkostných formátov môže líšiť. Snímka: jat

Dúfajú aj v pokračovanie projektu

Podľa Anny Ondrušekovej sa slovenskí výtvarní umelci venovali partám už v minulosti. Napríklad Ľudovíta Fullu inšpirovala novohradská parta, nachádza sa v jeho obrazoch ako motív. „Slovenské výtvarníčky často zobrazovali motív nevesty  v gobelínovej tvorbe, ktorá už v súčasnosti z výtvarného umenia vymizla. Je dobré, že sa to prenieslo aj do súčasnej modernej podoby,“ vraví Anna Ondrušeková. Podľa etnografky Kataríny Chabrečekovej pomohol seriál Krojované nevesty nášho regiónu vyzdvihnúť party aj jednotlivé dediny v modernom šate. „Teším sa a dúfam, že v budúcnosti vznikne nová séria a že spropagujeme ďalšie obce,“ uzavrela Katarína Chabrečeková.

Jana TOMALOVÁ

Najčítanejšie party si pozriete tu: