Zastavení v pavilonu A brněnského výstaviště

Putující krása a vášeň

26.06.2018 18:15

    Od konce května do 17. června probíhala výstava ke stému výročí republiky, kterou se Brno připojilo k tomuto významnému jubileu. V tomto médiu o ní referovala kolegyně Karla Hofmannová v komentáři nazvaném 100 let Republiky nebo Matějská pouť? „A tak jsme si za 150 milionů užili tři týdny lidové zábavy, která neměla jednotící ideu, postrádala byť jen náznakem libreto a byla jen slepencem více či méně zajímavých expozic…“ napsala a měla v podstatě pravdu.  

    Ale řadu jednotlivých akcí kolegyně Karla pochválila, a tak buďme rádi. Nicméně, rozlehlost brněnského výstaviště a vznosné oblouky pavilonů jakoby umocňovaly pocit jistého prázdna, jež si návštěvník z výstavy mohl odnést. Karla Hofmannová si taky posteskla, že hledala marně slovenskou účast, či aspoň její připomínku. No, já jsem ji našel. A půvabnou. Jmenuje se typicky slovensky: Sarah I. Avni… V pavilonu A skromně postávala u židle s několika prospekty k výstavě nazvané PARTY v 21tom století. Na bílých stěnách pavilonu visela řada velkých pláten, která vnímavého návštěvníka ohromila barevnou bouří a krásou a vášní sálající ze zobrazených tváří… jak nám napověděl materiál, který k výstavě díla připravila tvůrčí skupina: fotografové Lubomír Sabo a Zuzana Senášiová, a malířka Sarah I. Avni, jež dala plátnům konečnou podobu. Díla vznikala pod odborným dohledem etnoložky Kataríny Chabrečekové.

    PARTY jsou čelenky, kterými se na Slovensku zdobila dospělá svobodná děvčata najmě v čase před vdavkami a při nich, byly nezbytnou součástí úpravy vlasů a nejkrásnější součástí svatebního kroje. Vznikly v 17. století a patrně i dřív a vznikají i dnes, a nabyly různých krajových podob. Zmíněná tvůrčí skupina jim vdechla současnou podobu. Ozdobila jimi půvabné tváře slovenských modelek, hereček, zpěvaček, ale i sportovkyň a podnikatelek, neb na Slovensku jsou všechny ženy krásné. Sarah I. Avni je pak domalovala, kolorovala a všelijakými ornamenty a lidovými motivy umocnila… Na přípravě výstavy se podílely téměř dvě stovky lidí, odborníků řady oborů, kteří přispěli k dohledání i rekonstrukci této i dalších málem zapomenutých součástí krojů, kolekce pak pod názvem Party v 21tom storočí byla tento rok na světovém turné, ve Vídni, v Jižní Koreji na olympiádě, v New Yorku, Ottawě, Washingtonu, „cez leto bude pár výstav na Slovensku, potom máme v pláne dalšie európske mestá, tiež sa pripravuje výstava v Ankare a v Moskve,“ říká  Sarah I. Avni, a nyní se tedy řada číslovaných pláten o rozměrech převážně 120×180 cm malovaných akrylovými barvami mihla Brnem.

    A protože se mi líbila výstava i Sarah I. Avni, tak jsem je fotil a ptal se, kdo z pořadatelů tu výstavu objevil a objednal, proč se Sarah jmenuje tak exoticky, a když má vztah k folkloru, zda je z vísky pod Tatrami nebo od Michalské brány, kde se vyučila na umělkyní, a jak se jí libí v Brně a tak dále a podobně.  

    Dozvěděl jsem se, že celou uměleckou skupinu pozval do Brna sám pražský kreativní ředitel celého projektu Re:publika pan Pavel Anděl, který ji viděl v Praze ve Slovenském institutu. Nu, kolegyně Hofmannová, aspoň něco pozitivního na vrub pana ředitele…

    Pak jsem se dozvěděl, že o svém jméně nechce Sarah hovořit, a že to je častá otázka novinářů, ba i televizních reportérů, abych to pochopil, což jsem pochopil. A pokud jde o umělecké školení, odpověď byla pro Brňana překvapivá, aspoň pro mne, o Jihlavě vím leccos, ale že by až tak? (Jak se dnes říká…)

    „Počas môjho štúdia na umeleckej škole v Jihlave (Střední umělecká škola grafická) som si zamilovala celé Česko a Čechov, je to láska zrejme na celý život… Česká krajina je naozaj ako z rozprávok. Jedno z najkrajších období života som prežila v Jihlavě, stretla som tam skvelých ľudí, vynikajúcich profesorov a osvojila si prístupy k tvorbe, ktoré moje obrazy doteraz ovplyvňujú. Ja pochádzam z mestečka pri česko-poľských hraniciach, ktoré prevažne vyrástlo po 60tych rokoch, takže architektúra historického centra Jihlavy bola pre mňa úplne očarujúca. U vás je takých miest veľa, tak to možno už miestny niekedy nevnímajú, pre mňa bol každý deň v Jihlave zážitok,“ říká Sarah.

    A pak jsem se dozvěděl, že Sarah je zcestovalá a před maturitou a krátce po ní navštívila Švýcarsko, Německo a Itálii a všude hledala inspiraci a náměty, a když jsem poznamenal, že na jejích obrazech (jsou k vidění na internetu) lze rozpoznat motivy z antiky i orientu a že její barvy žhnou sluncem, poznamenala, že ji zaujal význam a moc dávných symbolů, o něž se odjakživa opírali a opírají všichni vládcové světa – a že se tu moc, sílu a taky krásu pokouší interpretovat a předávat pozitivně… a srozumitelně…

    I Brňanům.

Text a snímek Sarah: LADISLAV VENCÁLEK, obrázky nefigurativní tvorby jsou z jejích webových stránek.