Články

Svatební čelenky v projektu Slovenky Sarah I. Avni slaví úspěchy po celém světě

Pátrali s nadšením jako detektivové po skoro zapomenutých odkazech minulosti a teď sklízí úspěchy po celém světě. Řeč je o projektu Party 21. století, ve kterém se etnologové společně s dalšími odborníky, fotografy a malířkou vydali po stopách nejkrásnějších kousků svatebních krojů na Slovensku a dokázali své nadšení dotáhnout až do výstavních turné a přehlídek slovenské krásy plné barev, vášně a inspirace. Podívejte se, jaký „design“ se dědil z generace na generaci.

Rekonstrukce tradic

Výjimečný projekt se zabývá znovuobjevováním téměř zaniklých ozdobných čelenek, které na Slovensku nosily svobodné dívky při svatebním obřadu. Party, kdysi tradiční součást kroje, se v každém regionu lišily, nosily se od 17. století a během 20. století pomalu upadaly do zapomenutí.

Výsledkem skvělého nápadu oživit kulturní dědictví je kolekce unikátních obrazů s portréty svobodných děvčat s partou (předsvatební čelenkou). Portréty nafotilo fotografické duo LSZ photography a každé dílo originálním způsobem domalovala malířka Sarah I. Avni. Vše vznikalo pod odborným dohledem etnoložky Kataríny Chabrečekovej. Díla jsou promyšlena do detailu a respektují původnost, dokonce i make-up portrétovaných mladých slečen je inspirován lidovými vzory.

Během prvních tří let na tomto jedinečném projektu pomáhalo autorům bezmála 200 lidí, včetně významných etnologů, kteří se snažili s co největší věrností zachytit krásu minulosti. Výstavní turné už zhlédli lidé v New Yorku, Washingtonu, Ottawě, v jižní Koreji, ve Vídni aj. Část kolekce byla také k vidění ve Slovenském institutu v Praze nebo na festivalu Re:publika na výstavišti v Brně. Po dalších výstavách na Slovensku se chystá pestrobarevná kolekce part do Ankary a do Moskvy.

„Při tvorbě jsem vycházela z tradice a vzorů konkrétních slovenských regionů. Respektovala jsem jejich původ a zároveň jsem se snažila je přiblížit dnešnímu člověku a vytvořit tak nadčasové vzory. Při realizaci jsem se inspirovala tvorbou anglického výtvarníka Williama Morrise, jehož vzory a návrhy textilií se používají od 19. století dodnes,“ řekla o projektu malířka Sarah I. Avni.

Ukázky

 Zdroj: party21art.com, sarahavni.com